Moda na zdrowe produkty nie odchodzi. Nie tylko coraz więcej osób je konsumuje, ale od czasu do czasu wprowadzane są do ich oferty nowe produkty. Jedną z nich jest pasta kokosowa, prawdziwy rarytas, za którym szaleją blogerzy i gwiazdy. A ponieważ pasta kokosowa już od jakiegoś czasu znajduje się w każdym sklepie, warto zwrócić na nią uwagę i sprawdzić, dlaczego warto ją spożywać i co można z nią zrobić.

Co to jest pasta kokosowa?

Pasta kokosowa wykonana jest z rozdrobnionej masy kokosowej. Jest to produkt w 100% naturalny, nie zawiera żadnych dodatków: barwników, cukrów i konserwantów. Organiczne masło kokosowe jest dzięki temu całkowicie zdrowe i pełne smaku. Mówi się, że niektórzy jedzą ten przysmak bezpośrednio ze słoika łyżeczką, inni dodają go do wielu specjałów. Jest wiele możliwości, ale to dobrze i zdrowo.

Dlaczego warto jeść produkty kokosowe?

Owoce palmy kokosowej mają bardzo duże korzyści zdrowotne. Najbardziej znanym produktem pochodzącym z nich jest olej kokosowy. Pasta kokosowa, dostępna w wygodnych słoikach, zyskuje też coraz więcej fanów. Oczywiście, pasta kokosowa może być wykonana w domu, ale jest to dość czasochłonne, a orzechy kokosowe są trudne do znalezienia w naszych sklepach. Produkty kokosowe są warte zjedzenia nie tylko ze względu na ich smak, ale także dlatego, że są niezwykle użyteczne.

Dlaczego pasta kokosowa jest uważana za taką zdrową?

Drzewo kokosowe od dawno jest nazywane „drzewem życia”. Białe wnętrze kokosowe zawiera całe mnóstwo składników odżywczych. Spożycie kokosa w różnych formach jest zalecane przy problemach z:

  • demencją,
  • nadwagą,
  • grzybicą.

Przydaje się ona także nawet jako cenny dodatek do diety na raka. Pasta kokosowa stymuluje metabolizm, reguluje florę bakteryjną jelit i przewodu pokarmowego oraz obniża poziom cholesterolu. Jest ona dosyć bogata w składniki odżywcze i jest łatwostrawnym źródłem energii. Masło kokosowe zawiera 70% nasyconych kwasów tłuszczowych, wiele witamin oraz różne ważne minerały.

Masło kokosowe jako produkt uniwersalny

Popularność masła kokosowego wynika głównie z jego wielu zastosowań. Jest ona szeroko stosowana przede wszystkim w kuchni azjatyckiej, gdzie jest dodawana do wielu potraw, dzięki czemu uzyskuje się niepowtarzalny aromat i smak. W Europie jest ona bardzo popularna jako suplement śniadaniowy – z pewnością wynika to z bogactwa minerałów zawartych w kokosie, jak również z ilości dostarczanej energii. Pasta kokosowa może zastąpić mleko w lodach lub domowych recepturach czekoladowych.

Zdjęcie utworzone przez jcomp - pl.freepik.com