Pasta kokosowa (https://www.bee.pl/amaizin-pasta-kokosowa-200-g-bio_p17823.html) to inaczej kokosowe masło orzechowe. Otrzymuje się ją przez mielenie całego kokosa, nie zawiera ona żadnych substancji chemicznych. Ma ona dosyć zawiesistą konsystencję i ujmujący smak. Optymalnie smakuje, komfortowo, w temperaturze ponad 25 stopni staje się miękka i wręcz rozpływa się w ustach. Dlatego najlepiej wypełniają one ciepłe dna, takie jak omlety, naleśniki, a nawet naleśniki. Nie trzeba go potem podgrzewać, wystarczy dodać dużą łyżkę. Po pewnym czasie pasta sama się rozpuści i roztopi na całej powierzchni.

Jak zrobić pastę z mleka kokosowego?

W rzeczywistości, każde pełne mleko kokosowe i mleko, które kupuje się w puszce, jest zrobione z pasty kokosowej. Niestety, większość z nich zawiera wiele dodatków i konserwantów, które pozwalają utrzymać je w puszce przez kilka lat. Zawsze będziemy mieli możliwość otrzymania pasty kokosowej we własnym domu. Możemy to zrobić dokładnie tak, jak potrzebujemy w kilka sekund.

Jaka jest prawdziwa różnica między pastą kokosową a olejem kokosowym?

Sam olej kokosowy jest tłusty, pasta kokosowa to właściwie cały kokos, po prostu idealnie rozdrobniony. Orzech kokosowy jest bardzo tłusty, dlatego wkład zawiera około 65% tłuszczu (nierafinowany olej kokosowy). Często pasta kokosowa jest nazywana musem kokosowym oraz kremem kokosowym i miazgą kokosową. Ten sam produkt ma różne nazwy marek. Nazwa nie ma jednak znaczenia, zarówno kaliber produktów, jak i smak znacznie się różnią. Z technicznego punktu widzenia, różnią się one głównie zawartością tłuszczu. Pasty o wysokiej zawartości tłuszczu poniżej 68% są niezwykle trudne w użyciu. Optymalna zawartość tłuszczu wynosi około 72%, ten rodzaj pasty jest łatwy do wyjęcia ze słoika i bardzo smaczny.

Do czego możemy wykorzystać pastę kokosową?

Istnieje jednak wiele innych zastosowań i można produkować inne produkty kokosowe. W przeciwności do kokosa, pasta kokosowa jest faktycznie:

  • tania,
  • skuteczna,
  • przystępna cenowo.

Pasta kokosowa akcentuje smak słodkich i pikantnych potraw. Można go używać do przygotowania domowego puddingu ryżowego, dodawać do kaszki lub lodów na śniadanie każdego dnia. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić z niego domowe mleko kokosowe. Pasta kokosowa ma również całe mnóstwo bardzo różnych zastosowań. Możemy ją także wprost użyć do posmarowania kromki chleba lub tostów, a także jako masę do ciast i deserów, aby stworzyć całkowicie nowy przepis. W każdych warunkach pasta kokosowa spełni pokładane w niej oczekiwania.

Zdjęcie utworzone przez jcomp - pl.freepik.com