Kokos nadal jest unikalnym produktem w kuchni. Znany jest jako orzech, chociaż pod względem wyglądu i smaku różni się znacznie od wszystkich innych grup. Dla porównania, nie posiada żadnego nasienia poza wodą o słodkim i lekko tłustym miąższu. To właśnie dzięki temu powstaje pyszna pasta kokosowa, znana również jako mus kokosowy. Miąższ kokosowy jest w rzeczywistości źródłem włókna odpowiedzialnego za uczucie pełności i perystaltyki. Zawiera również niezbędne minerały, takie jak potas, magnez i żelazo.

Do czego wykorzystuje się owoc kokosa?

Największym orzechem na świecie może być owoc palmy kokosowej. W innych językach jego nazwa oznacza “drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życiowe”, a także “drzewo o tysiącach zastosowań”. Oczywiście, żadna część tego orzecha nie jest zmarnowana. Sam owoc ma imponującą liczbę zastosowań. Ciężka, włóknista skorupa może być wykorzystana do stworzenia prawdziwie oryginalnych i przyjaznych dla środowiska, ręcznie wykonywanych produktów, takich jak doniczki z kwiatami, a nawet lampy. Jego wewnętrzne ściany pokryte są grubą warstwą połączoną z miąższem – to bielmo, po wysuszeniu nazywane jest koprą. W samym centrum jest wyjątkowo smaczna woda kokosowa.

Jak wykorzystywana jest pasta kokosowa?

Pasta kokosowa ma wiele więcej zastosowań, stanowiąc podstawę do wytwarzania innych domowych produktów kokosowych. W przeciwieństwie do samego kokosa, jest ona dosyć przystępna cenowo, skuteczna, a także, co istotne, ogólnie dostępna. Może ją odkryć i wykorzystać praktycznie każdy, co nie jest, oczywiste w przypadku kokosa. Ponadto, pasta kokosowa nie zawiera:

  • substancji syntetycznych,
  • substancji słodzących,
  • barwników,
  • konserwantów.

Te sztuczne dodatki są jednak powszechnie spotykane zarówno w mleku kokosowym, jak i w kokosie. Po schłodzeniu pasta kokosowa staje się wytrzymała, a po przetworzeniu ma delikatną, bogatą, kremową konsystencję. Smak może mieć esencję kokosa, czyli subtelną słodycz tropików.

Jak używać musu kokosowego?

Dokładnie tak, jak nam się podoba! Pasta kokosowa ze sklepu internetowego BEE daje prawie nieograniczone możliwości gotowania. Podkreśla ona smak słodkich i suszonych potraw. Możemy dodać go do azjatyckich curry, domowej roboty budyniu zbożowego, płatków śniadaniowych, a nawet domowych lodów w o wiele zdrowszym wariancie. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić z niego domowe mleko kokosowe. Aby uzyskać je wszystkie, wystarczy zmieszać wodę i kokosową masę w odpowiednich proporcjach.

Jedzenie - zdjęcie utworzone przez jcomp - pl.freepik.com